Home » Aandoeningen » Arthrose » Heup Prothese

Heup Prothese

Als u een versleten heup heeft komt u mogelijk in aanmerking voor een heupprothese. Vooral als de pijn toeneemt en het lopen steeds slechter gaat.

Een nieuwe heup kan dan een goede oplossing van het probleem zijn.

In het Anna ziekenhuis worden alleen heupprothesen gebruikt  waarvan  bewezen is dat de lange termijn resultaten goed zijn. Bij de jongere patiënt (jonger dan 65 jaar) kiezen we meestal voor een prothese die zonder botcement wordt geplaatst (de zogenaamde Mallory- Head prothese) en bij de patiënten boven de 65 jaar voor een heup prothese die met botcement wordt vastgezet (Stanmore prothese).

De operatie zelf is meestal binnen een uur klaar en u kunt snel na de operatie weer naar huis. Soms al de dag na de operatie. U mag direct het volle gewicht op het been zetten maar loopt wel enkele weken met krukken. Bij het opnieuw leren lopen krijgt u ondersteuning van een fysiotherapeut. Na ongeveer 6 maanden bent u volledig genezen en de meeste patiënten voelen hun heup dan niet meer. Van moderne heupprothesen mag verwacht worden dat de kans dat deze binnen 10 tot 15 jaar vervangen moet worden erg klein is. Natuurlijk is er een kleine kans op complicaties zoals een nabloeding, infectie of uit de kom schieten (luxatie) . Tijdens het gesprek met de orthopeed op de polikliniek zal daar aandacht aan worden besteed. In het Anna ziekenhuis is het gebruikelijk dat u geopereerd wordt door de dokter waar u op de polikliniek heeft kennisgemaakt . Deze komt na de operatie ook dagelijks langs en u komt daarbij ook weer voor controle.

 

Uw heupspecialist:

 

Drs. H. Hoekstra Dr. T. Sybesma

 

 

Drs. R. van Drumpt Drs. D. Das

 

Link naar de website Zorg voor Beweging waar klachten van de heup zijn beschreven. 

Link naar website met animaties over heup en knie arthrose

Link naar website Mijnheupprothese.nl