Home » Aandoeningen » Arthrose » Knie Prothese

Knie Prothese

Als u een versleten knie heeft komt u mogelijk in aanmerking voor een knieprothese. Vooral als de pijn toeneemt, het lopen steeds slechter gaat en de knie minder goed buigt, kan een knieprothese  een goede oplossing van het probleem zijn.

In het st-Anna ziekenhuis worden alleen knieprothesen gebruikt waarvan bewezen is dat de lange termijn resultaten goed zijn.

Afhankelijk van de plaats van de slijtage in het kniegewricht kan gekozen worden voor hele knieprothese bij slijtage in het gehele gewricht of voor een halve knieprothese wanneer de slijtage alleen aan de binnenzijde zit.

In tegenstelling tot een heupprothese wordt een knieprothese altijd met cement geplaatst, ongeacht de leeftijd.

In het st-Anna ziekenhuis huis worden knieprothesen geplaatst met behulp van een patiënt specifieke richtmal welke met behulp van MRI gegevens op voorhand gemaakt wordt. Voor de operatie zal er dan ook een MRI scan gemaakt worden. Dit gebeurd poliklinisch. Deze methode is vrij uniek in Nederland. Mocht om wat voor rede dan ook geen MRI scan mogelijk zijn kan de prothese altijd op de gewone manier geplaatst worden.

De operatie is meestal binnen een uur klaar en u kunt snel weer naar huis, soms al de dag na de operatie. Tijdens de operatie worden er in het kniegewricht en kapsel pijnstillers ingespoten om hiermee de pijn na de operatie goed te onderdrukken. Indien nodig kunnen er op de afdeling altijd nog pijnstillers gegeven worden.

Indien mogelijk wordt er de dag van de operatie al voorzichtig gestart met bewegen en uit bed komen. U kunt het gewricht direct volledig belasten, maar loopt wel enkele weken met krukken. Tijdens het opnieuw leren lopen krijgt u ondersteuning van een fysiotherapeut. Na ongeveer 3 maanden bent u al goed hersteld, echter het totale herstel duurt 6 tot 12 maanden.

Van een moderne knieprothese mag verwacht worden dat de kans dat deze binnen 10 tot 15 jaar vervangen moet worden erg klein is. Natuurlijk is er een kleine kans op complicaties zoals een nabloeding, trombosebeen, functiebeperking of infectie. Tijdens het gesprek met de orthopeed op de polikliniek zal daar aandacht aan worden besteed. In het st-Anna ziekenhuis is het gebruikelijk dat u geopereerd wordt door de dokter waar u op de polikliniek heeft kennisgemaakt. Deze komt na de operatie ook dagelijks langs en u komt daarbij ook weer voor controle.

Uw kniespecialist:

  

Drs. H. Hoekstra Dr. T. Sybesma

 

Drs. R. van Drumpt Drs. H.P.W.Das

Link naar de website Zorg voor Beweging waar klachten van de knie zijn beschreven. 

Link naar website met animaties over knie en heup klachten