Home » Aandoeningen » Arthrose » Preventie

Preventie

Voorkómen van arthrose

 

Arthrose is een aandoening die in princiepe niet te genezen is. De factoren die mee spelen in het ontwikkelen van artrose zijn divers. Zo kan aangeboren heupdysplasie leiden tot slijtage op relatieve vroege leeftijd. Het screenen van pasgeboren baby's op heupdysplasie is daarom een vorm van preventie van arthrose. Andere factoren die een negatieve rol hebben op het ontwikkelen zijn overgewicht en overbelasting. Uit onderzoek is gebleken dat overgewicht kan leiden tot arthrose. Gewichtsvermindering heeft ook een direct positief effect op de klachten die worden ervaren van de arthrose. Dit geldt voor de heup, maar zeker ook voor knie en enkel arthrose.

De rol van fysiotherapie in de preventie van arthrose is nog onduidelijk. Wel is gebleken dat niet zwaar belastende activiteiten zoals zwemmen, wandelen, fietsen en fysiotherapie kunnen helpen de gewrichten soepel te houden en de omliggende spieren te versterken.

Het verminderen van zware (knie) belasting op het werk en sport ( hurken, knielen en zwaar tillen) is zinvol om klachten van arthrose te verminderen.