Home » Aandoeningen » Voet en Enkel

Voet en Enkel

De voet en enkel bestaat uit 26 botjes en vele gewrichten. Bij iedere stap treden er in bijna alle gewrichten een beweging op. Als er in één van de gewrichten een pijnlijke plek zit, dan merk je dat bij iedere stap. Klachten kunnen ontstaan door een val of verzwikking, door overbelasting of door een afwijkende voetenstand.
In de acute fase waarbij klachten soms heftig kunnen opspelen is volkomen rust in gips met een ontstekingsremmer soms een zeer effectieve behandeling. Daarna is het dan belangrijk om te kijken hoe deze klachten zijn ontstaan. Hierdoor kun je klachten in de toekomst mogelijk voorkomen. 

Soms zijn de klachten zodanig dat een operatie nodig is. Door een kijk operatie kunnen beschadigingen in de enkel worden behandeld en botpunten worden verwijderd. Bij uitgebreide slijtage kan het nodig zijn om een gewricht vast te zetten. Dit is een zeer effectieve behandeling, maar heeft wel bewegingsbeperking tot gevolg.
Ook zijn er vele pezen die in de voet aangrijpen. Pezen kunnen overbelast zijn, bijvoorbeeld bij een afwijking van de voetenstand.
Veel klachten van de voet kunnen door een aanpassing aan de schoen worden verholpen. Hiervoor is er wekelijks een speciaal spreekuur samen met een orthopedische schoenmaker. Dit is ons speciale voetenspreekuur. Door samen naar een voet en enkel te kijken en aanvullend onderzoek uit te voeren kan nauwkeurig bepaald worden waar de klachten zich bevinden en wat de beste behandeling hiervoor is.

Klachten die ontstaan door stands afwijkingen kunnen soms ook door een botcorrectie verbeteren en minder (druk) pijnen geven.  

 

Uw voet specialist:

 

Drs. D. Das Drs. R. van Drumpt

Link naar de website Zorg voor Beweging waar klachten van de voet en enkel zijn beschreven. © St. Anna Zorggroep - Maatschap Orthopedie